Energielabel berekenen

Home » Energielabel berekenen

Energielabel berekenen

Energielabel berekenen voor uw woning of bedrijfspand is een ingewikkelde opgave. Wilt u weten wat de hoogte is van uw energielabel omdat u plannen heeft met uw woning of bedrijfspand. Op deze pagina gaan we u uitleggen hoe het precies zit met het berekenen van uw energielabel. Of u dat zelf kunt doen of dat u daar toch echt iemand anders voor nodig heeft.

Om dat precies goed uit te leggen is het ook belangrijk om even te kijken wat het energielabel precies is.


Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Het label loopt van A++++ tot en met G, waarbij A++++ staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Het label wordt afgegeven door een erkend energielabel deskundige, die de woning of het gebouw beoordeelt op verschillende criteria zoals isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie.

Het doel van het energielabel is om mensen bewuster te maken van hun energieverbruik en hen te stimuleren om hun woning of gebouw te verduurzamen. Door middel van het label kunnen huiseigenaren zien hoe zuinig hun woning is ten opzichte van andere woningen in dezelfde categorie. Hierdoor kunnen zij gericht investeren in maatregelen om hun woning verder te verduurzamen.

Een energielabel is belangrijk voor huiseigenaren, verhuurders en kopers om inzicht te krijgen in hoe energiezuinig hun woning of gebouw is. Het label geeft niet alleen aan hoe zuinig een pand is, maar ook waar er mogelijkheden liggen om deze verder te verduurzamen. Door middel van maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen kan er bespaard worden op energiekosten en CO2-uitstoot

energielabel voorbeeld

Zelf energielabel berekenen?

Energielabel berekenen voor uw woning of bedrijfspand kunt u helaas niet zelf doen. Voor het berekenen van een energielabel heeft u de hulp nodig van een gecertificeerd energielabel adviseur, ook wel EPA adviseur genoemd. Deze adviseur is gecertificeerd om de berekening na opname van het object ook te kunnen registreren in de database van de overheid ( RVO ).

De energielabel adviseur zal een grondige inspectie ter plaatse doen van het object. Tijdens deze opname verzamelt de adviseur zo veel mogelijk eigenschappen van het object om deze in de berekening mee te nemen. We zullen proberen om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen in het volgende voorbeeld. Hiervoor pakken we een woning. De berekening en opname van een bedrijfspand of utiliteitspand komt daarmee overeen.

Ondanks dat er veel op internet wordt geschreven dat er tools zijn om het energielabel te berekenen. Is het niet mogelijk om dit zelfstandig zonder tussenkomst van een gecertificeerde adviseur te doen.


Energielabel berekenen hoe werkt dat precies?

  1. Bij het bepalen en berekenen van het energielabel van een woning zal de energielabel adviseur de woning in kaart gaan brengen. Dat wil zeggen dat de energielabel adviseur in alle vertrekken van de woning zal kijken. Bij het berekenen van het energielabel wordt gekeken naar de thermische schil van de woning. Dat leggen we even uit.
  2. De thermische schil is eigenlijk de jas die de woning om zich heen heeft. Nou heeft de woning natuurlijk geen jas aan maar wel allemaal muren, daken en glas wat grenst aan de buitenlucht. Als bijvoorbeeld deze muren, daken voorzien zijn van isolatie, dan is deze jas wat warmer dan een muur die geen isolatie heeft. Hoe meer isolatie in een muur en dak hoe beter het is voor de thermische schil. Dit is ook zo met glas want dubbel of hoog rendement glas is beter dan enkel glas. Dat betekent eigenlijk dat door al die isolatie die aanwezig is in de woning, de warmte goed wordt binnengehouden. Net zoals met een jas die lekker dik is zal deze veel warmer zijn dan een hele dunne jas. Bij een woning met geen of weinig isolatie zal de warmte dan ook niet heel lang in de woning blijven. Isolatie is daarvoor een belangrijke factor. 
  3. Daarnaast wordt er gekeken op welke manier de woning van warmte en van warm tapwater wordt voorzien. Is dit een zuinige CV ketel of een oude moederhaard? Of misschien zelfs al een warmtepomp of hybride warmtepomp. Als de woning goed is geïsoleerd dan zal de warmteopwekker niet veel tijd en energie kwijt zijn om deze op te warmen en warm te houden. Terwijl in een woning die niet goed is geïsoleerd en die voorzien is van een oude cv ketel of moederhaard wel heel veel tijd en energie kwijt is om de woning warm te krijgen en te houden. En misschien is die wel constant bezig om het warm te houden.
  4. Naast de thermische schil en de manier waarop het object wordt verwarmd is de ligging van het object ook van groot belang. Als bij voorbeeld de woning tussen andere woningen staat ( rijwoning of tussenwoning ), of dat het een vrijstaande woning is. De vrijstaande woning heeft waarschijnlijk veel oppervlakte die aan de buitenlucht grenzen. Deze woning heeft dan veel meer verlies van warmte op de gevels dan een tussenwoning.
  5. Bouwjaar en bouwwijze van de woning zijn ook belangrijk voor de berekening van het energielabel. Het is namelijk zo dat een woning of gebouw dat gebouwd is met beton, veel beter warmte kan vasthouden dan woningen die gebouwd zijn met hout. Daarnaast worden er bij de bouw van woningen in de huidige tijd veel gewerkt met hoge isolatiewaardes. Iets waar vroeger niet of nauwelijks over werd nagedacht. Met de komst van het bouwbesluit is hier steeds meer aandacht voor gekomen en worden de waardes steeds hoger waar moet worden voldaan.

Waar kan ik mijn energielabel laten berekenen?

Zoals hierboven al is te lezen is het dus niet mogelijk om zelfstandig een energielabel te berekenen. Hiervoor komt veel meer kijken dan veel mensen denken, en wat ook op het internet soms wordt gezegd. Om het energielabel voor uw woning of bedrijfsruimte te laten berekenen is een gecertificeerde energielabel adviseur nodig die naar uw woning komt kijken en daarvan een nauwkeurige opname doet.

Om in contact te komen met een energielabel adviseur uit uw regio kan gebruik worden gemaakt van ons platform. Daar kan een energielabel adviseur gevonden worden die in uw regio actief is. Om hier gebruik van te maken doen we altijd eerst een energielabelcheck op uw woning. Dat doen we om te kijken of er niet al een geldig energielabel op uw woning aanwezig is. Voor meer informatie over de energielabelcheck kunt u kijken op onze pagina over de werkwijze van de energielabelcheck.

Het aanvragen van een energielabel is heel eenvoudig. Door het invullen van uw adres op ons platform komt er direct het resultaat of er een geldig energielabel op de woning aanwezig is. Is deze aanwezig dat is er geen nieuwe energielabel nodig in de meeste gevallen. Is deze nog maar minder dan 6 maanden geldig of heeft u veel verduurzaming aan de woning gedaan, dan raden we wel aan om een nieuw energielabel te laten opmaken.

Downloaden van het energielabel kan dan via de site van mijnoverheid.nl Een uitleg hoe u het energielabel kunt downloaden vind u op deze pagina ” energielabel downloaden

energielabel checken en aanvragen